måndag 25 mars 2013

Vad håller på att hända med Tyskland? Nyckeltext


22:a september 1923
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. På vägen till kontoret köpte jag en limpa bröd. Jag hade tänkt göra det på Kleinsts bageri men även i dessa bistra dagar av fattigdom är köerna långa där. Jag orkade inte vänta på min tur utan gick vidare till Zimt Bullen, bageriet nere på hörnet. När jag skulle betala brödet krävde kvinnan bakom disken 35000 riksmark för den. Det är vansinne, tänkte jag men betalade givetvis det som behövdes för att få ta den med, i augusti kostade samma limpa 8 riksmark. När ska denna galna inflation ta slut?
Men jag ska inte klaga. Jag har i alla fall ett arbete som ger en säker lön. Till skillnad från den enträgna försäljerskan som under de sista hundra meterna till kontoret vägrade förstå att jag inte tänkte köpa någon hemflätad korg. Hur praktisk och användbar den än sades vara. Jag kände mig som en usel människa när jag närmast sprang in i trapphusets trygga mörker. Hade jag haft pengar skulle jag ha köpt en, hade jag velat skrika till henne. Jag hade köpt alla dina korgar! Men jag kan inte nu för jag har just köpt bröd för 35000 riksmark! Förstår du inte! Det är en förmögenhet!
Ja, det brukade vara en förmögenhet i alla fall. Men jag sade ingenting. Ingenting alls. Jag bara mumlade mina ursäkter och sprang.
Men nu sitter jag tryggt bakom mitt skrivbord och vänder papper i väntan på min chef, den ärade borgmästaren herr Eckhardt. Jag är hans assistent och det är min uppgift att utföra alla de sysslor han själv tycker är för tråkiga. Och tråkiga är sannerligen många av dem. Men jag ska inte klaga. Ty det är av honom jag får min lön. Och pengar betyder mat som betyder överlevnad och det är allt vad det handlar om just nu.
Jag ska överleva. Bättre tider måste komma.
27:e september 1923
Vår rikskansler, Gustav Streesemann, avslutade igår det passiva motståndet mot fransmännen i Ruhrområdet. Jag fick höra det av Heinz Körner, journalisten från Neue tag Zeitung. Han kom för att intervjua borgmästare Eckhardt om händelsen. Eckhardt fördömde Streesemans beslut som opatriotiskt. Jag kan inte förstå varför även om jag har mina aningar. Min chef har den senaste tiden fått allt fler brev från sin kusin i München som försöker värva honom till det nationalsocialistiska partiet som driver en hård nationalistisk linje tillsammans med tesen att allt är judarnas fel. Borgmästarens kusin skrev i ett av breven att partiets ledare, en viss Adolf Hitler, var ”mannen som en dag kommer att befria Tyskland”.
Själv håller jag med vår rikskansler. Streesemann insåg att motståndet var lönlöst. Och det var ju lönlöst. Det enda det gjorde var att tömma landet på pengar och förvärra inflationen. Ja, möjligen tillfredsställde det s.k. motståndet också alla nationalisters behov av att få leva i känslan att vårt Tyskland fortfarande kunde erbjuda något som kunde kallas motstånd. Det har ju varit viktigt för många de senaste åren. Bitterheten över Versaillefreden verkar aldrig lämna vissa människor.
På lunchen var jag inne på Hannes Schneiders restaurang. Han är son till min gamle kamrat från skyttegravarna, Willhelm Schneider. Innan ”Willi” så tragiskt dog så lovade jag att hålla ett öga på hans familj, ett löfte som jag idag tänkt försöka hålla. Men frågan är om jag kan göra det i fortsättningen. Hannes är så annorlunda i sättet jämfört med sin far vilken jag höll mycket av.  Jag höll på att inte komma därifrån över huvud taget. Den unge Schneider vägrade sluta att tala om hur Tyskland hade blivit förrått under kriget. Faderns död måste ha tagit honom hårt. Gud, han gick an i nästan en timme! Det var ”novemberförbrytarna” hit och ”judarnas negativa inflytande” dit. Till slut smet jag ut när han var tvungen att räkna kassan.
5:e oktober 1923
Besökte makarna Voss bokhandel idag. Jag borde inte slösa pengar på böcker egentligen men de visade mig ett sådant vackert exemplar av Heinrich Heines ”Neue Gedichte”, den med dikten "Tyskland, en vintersaga". Jag kunde inte motstå att köpa den. Den söta fröken Marta Tannberg stod som vanligt bland hyllorna och bläddrade. Makarna Voss ser mellan fingrarna när det gäller henne, familjen lär ha det knapert och hon älskar verkligen litteratur. Det är inte många som har råd att köpa böcker idag. Vid flera tillfällen har vi talats vid och trots sin ungdom är hon klok och insiktsfull även om är lite reserverad av sig. När jag hälsade idag fick jag dock bara ett litet leende till svar.
23:e oktober 1923
Jag känner mig febrig. Funderar på att uppsöka Dr Kube eller möjligen Dr Zimmermann men jag vet inte om jag har råd. Jag hörde att en dollar nu kostar 100 miljoner mark. Nu måste det väl ändå vända?
1:a november 1923
Det var slagsmål utanför den gamla smedjan idag. En grupp demonstrerande nationalister skrek slagord mot judar, kommunister och zigenare som de garanterat fått genom att läsa Völkischer Beobachter, tidningen som ges ut av nationalsocialisterna i München. Efter en stund dök motdemonstranter upp. En mängd kommunister, arbetare från Messerschmidtfabriken skulle jag tro. Det blev våldsamt liv. Först kastades bara svordomar fram och tillbaka mellan grupperna men plötsligt började stenar följa med förbannelserna. Sedan tog de till knytnävarna. Blod stänkte och näsor bröts under några minuter. Till slut försvann båda grupperna åt varsitt håll för att slicka sina sår. Helt klart är dock att grupperna lär mötas igen.
Borgmästare Eckhardt skrattade bara när jag beskrev händelsen för honom. Politik ska svida, var hans enda kommentar.
7:e november 1923
Jag hämtade borgmästarens nya skor hos den gamle skomakaren herr Bunke idag. Skorna var fina men själv gick jag därifrån med hål i mina byxor. Johann Edendorfs hund bet tag i mina byxben när jag skulle lämna butiken och vägrade släppa taget. Nu har jag hål i mina byxor. Men det viktigaste är förstås att borgmästaren fått sina nya skor även om de var dyra.
När jag lämnade över skorna satt borgmästaren i rökfåtöljen och läste ett brev från sin kusin i München. Efteråt vek han ihop brevet och slängde det i öppna spisen. Han såg märkbart nervös ut men vägrade nämna något om vad som hade stått i brevet.
12:e november 1923
Jag sitter på restaurang med tidningen Neue i Die Welt uppslagen framför mig. Ägaren som själv serverade maten beklagade sig länge över de dåliga tiderna och att han blivit tvungen att avskeda sin serveringspersonal. Men nu har han äntligen gått så då kan jag åter koncentrera mig på artiklarna framför mig. De är alla skrivna av journalisten Victor Muchmann (gör den människan inget annat än arbetar?) och beskriver de senaste dagarnas dramatiska händelser i München.
I artikeln står det att Adolf Hitler och hans nationalsocialistiska tyska arbetarparti under helgen som var ta försökte makten från den bayerska delstatsregeringen, ungefär som Mussolini gjorde i Italien förra året.
Mitt under Kahrs anförande i ölhallen Bürgerbräukeller den 8:e november hade de beväpnade SA-männen stormat in under Hitlers ledning. Hitler hade avfyrat ett pistolskott mot taket och förkunnat att den nationella revolutionen hade börjat. Han lyckades sedan få Kahr, Lossow och Seisser, de viktigaste männen i den bayerska regeringen, ut i ett sidorum där han försökte övertala dem att delta i en kupp mot riksregeringen. De hade blivit skrämda av den desperate Hitler och låtsades därför stödja honom. Men så fort de sluppit från Hitler kallade de riksvärnet till hjälp för att slå ned upproret.
Klockan tio dagen därpå förstärktes polisen av gevärsbeväpnade män från riksvärnet. När kuppmakarna upptäckte Kahrs och Lossows ”förräderi” lämnade de ölhallen för att söka stöd för sin sak hos folket på Münchens gator. Hitler, Ludendorff, Göring och Streicher hade marscherat i täten för några tusen man längs Residenzstrasse.
Vid Feldherrenhalle väntande polisstyrkan på dem. Skottlossning hade utbrutit när kuppmännen vägrade vända om och panik bröt ut bland de marscherande. En del säger att Ludendorff stod upp medan Hitler kastade sig ned och tog skydd. Andra ögonvitten menar att såväl Ludendorff som Hitler kastade sig ned på marken för att söka skydd undan kulregnet.
Ludendorff marscherade emellertid fram till polisen som arresterade honom. Hitler flydde blek i ansiktet och med skadad arm. Göring låg på gatan med en kula i ljumsken. Kuppen var över men det segrande riksvärnet hade mötts av rop som ”judeförsvarare”, ”fosterlandsförrädare”, ”blodhundar” och ”Heil Hitler”.
Herregud, vad håller på att hända med Tyskland?
Hitler som tydligen hade lyckats gömma sig hos en vän arresterades igår. Jag antar att ett långt fängelsestraff väntar på honom. Han måste väl bli dömd för landsförräderi? Kanske är detta slutet för hans parti? Vi får se. Hela Regensburg talar inte om annat än kuppförsöket i alla fall. Men åsikterna är delade av vad jag kunnat höra hittills. Jag har inte fått någon riktig klar bild av vad Regensburgborna tycker om allt som hänt den senaste tiden. Men det lär väl klarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar